Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits steunt 4 wetenschappelijke onderzoeksprojecten aan de KU Leuven en UGent rond de weerbaarheid en het mentale welzijn van jongeren. Dat kondigde minister Crevits aan in het kader van Rode Neuzen Dag.
"Onze jongeren zijn de toekomst en we hebben er alle belang bij hen te koesteren en te beschermen. Vlaanderen mag en zal niet wegkijken van de toenemende mentale gezondheidsproblemen bij jongeren.
Daarom steunen we in het kader van Rode Neuzen Dag via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) 4 wetenschappelijke projecten die onderzoek doen naar de weerbaarheid van jongeren. Ik geloof sterk dat wetenschap aan de basis van verandering ligt, en zal hier dan ook in de toekomst verder aandacht voor hebben." – Hilde Crevits
Dit jaar wil Rode Neuzen Dag de leerkrachten een duwtje in de rug geven zodat zij nog meer een sidekick kunnen zijn voor hun leerlingen en zo hun mentale weerbaarheid te versterken.
Naar aanleiding daarvan maakt minister Crevits bekend dat ze extra onderzoek naar de mentale weerbaarheid bij jongeren via het Fond Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen steunt. Dit jaar werden 4 projecten van de KU Leuven en UGent geselecteerd.
Het eerste onderzoek gaat over de sociale relatie tussen kinderen op de lagere school en hun leerkrachten. Een project dat dus helemaal in lijn ligt met de focus van deze Rode Neuzen Dag.
Onderzoekster Hilde Colpin (KU Leuven) wil ontrafelen welke invloed hun omgang heeft op leerlingen hun emotionele ontwikkeling en mentaal welzijn. Een tot nog toe weinig bestudeerd onderwerp.
Een tweede project is dat van klinisch psycholoog en gedragstherapeut Filip Raes (KU Leuven). Het focust op de toenemende stress bij jongeren en bekijkt hoe trainingen op school kunnen helpen.
Uit eerder onderzoek blijkt dat terugblikken op goede herinneringen en vooruitkijken naar leuke gebeurtenissen kan helpen om jongeren veerkrachtiger te maken.
Professor gedragstherapie Dirk Hermans (KU Leuven) voert onderzoek naar hoe Virtual Reality sociaal angstige adolescenten kan helpen. De onderzochte behandeling bestaat uit het confronteren van jongeren met hun angsten om zo hun angststoornissen te verminderen.
Onderzoekster psychologe Caroline Braet (UGent) wil met de ontwikkeling van een app kwetsbare adolescenten een boost geven. Er wordt onderzocht hoe een app kan helpen bij het onder controle houden van emoties.
Daarmee wil ze in deze moeilijke tijden grote groepen jongeren kunnen bereiken. De app biedt trainingen aan om negatieve gevoelens achterwege te laten en stress te verminderen. Dat is niet onbelangrijk wetende dat de pandemie zorgt voor een aanzienlijke toename van depressie en angst bij adolescenten.